FinE-kasvit - kestäviä suomalaisia koristepensaita, marjoja ja hedelmälajikkeita
FinE on tavaramerkki, jonka tarkoituksena on helpottaa kuluttajia valitsemaan puutarhaansa kasveja, joilla on hyvät perinnölliset ominaisuudet. Hyvä perinnöllinen laatu tarkoittaa talvenkestävyyttä, taudinkestävyyttä, satoisuutta ja koristeellisuutta.

FinE–tavaramerkillä varustetut taimet on lisätty suomalaisissa taimistoissa terveistä, kasvintuhoojista puhdistetuista emokasveista. FinE-kasvivalikoimaan kuuluu kaikkiaan jo yli 100 koristepensasta ja kymmeniä marja- ja hedelmälajikkeita. Näistä melkoinen joukko on myös meidän taimistollamme myynnissä.

Suomalaista geeniperimää
Suomeen on viimeisten 400-vuoden kuluessa etsitty puutarhanviljelyyn ja puistorakentamiseen soveliaita kasvilajeja. Monet kokeilut ovat osoittautuneet turhiksi, mutta vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen kuluessa meille on valikoitunut kasvilajeja ja niiden lajikkeita, jotka pystyvät sopeutumaan ilmasto-oloihimme.

FinE-koristekasviehdokkaat on kerätty Suomen vanhoista istutuksista; puistoista, hautausmailta, pihoilta, taimitarhoista ja kasvitieteellisistä puutarhoista ja puulajipuistoista. Joukossa on myös luonnonkasviemme koristeellisia muotoja.

Terve lisäysaineisto
FinE-kasvikantojen menestyminen on tutkittu joko useilla paikkakunnilla tehtyjen kantavertailukokeissa tai ne on valittu niiden pitkän viljelykokemuksen perusteella. Kasvien emotaimet ylläpidetään Maa– ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Laukaassa, missä niille tehdään tauti- ja tuholaistestaukset ja tarvittaessa puhdistukset. Terve emokasviaineisto varmistaa sen, että kasvien mukana ei leviä taimistoille ja puutarhoihin haitallisia kasvintuhoojia.

FinE-tunnus nimilapuissa
FinE-tuotevalikoima käsittää nykyisin noin 200 kasvikantaa. Niitä saa hyvin varustetuista myymälöistä ja taimitarhoilta. Taimet tunnistaa nimilapussa olevasta logosta tai sanasta FinE. FinE tulee sanoista Finnish Elite eli suomalainen valio.

Tässä nettihinnastossa FinE-tunnus näkyy kasvivalikoissa lajikkeen nimen jäljessä. Kasvien esittelysivuilla on FinE-logo.